Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Key Action 2

Διάρκεια: 24 μήνες (03/09/2018-02/09/2020)

Εταίροι: 7 από 5 Ευρωπαϊκές Χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία και Πορτογαλία)

Ιστοσελίδαhttp://euromob.eu/

Επικοινωνία για την TÜV AUSTRIA HELLAS: κα. Β. Βαρδαλάχου, Δ/ντρια Πιστοποίησης Προσώπων TÜV AUSTRIA HELLAS, 2105220920, ext. 144, vivi.vardalachou@tuv.at

Περιγραφή έργου: Το έργο αυτό δημιουργήθηκε από την εμπειρία των εταίρων και από την πεποίθησή τους ότι η στενή σύνδεση μεταξύ των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικής απασχόλησης πρέπει να αναβαθμιστεί, στα πλαίσια της Ευρώπης. Λόγω της αυξημένης παγκοσμιοποίησης, της αστάθειας των αγορών εργασίας αλλά και της έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους, οι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί φορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εργαλεία υψηλής ποιότητας στη νέα γενιά, ώστε αυτή να εξασφαλίσει επαγγελματικά το μέλλον της.

Το έργο στοχεύει στα παρακάτω ενδιαφερόμενα μέρη:

  • Εκπαιδευόμενους από τον τομέα των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης (Τεχνικός Αυτοματισμών και Τεχνικός Μηχανοτρονικής) και τους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων),
  • Εκπαιδευτικούς και Εργοδότες από τους συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με την ανάλυση αναγκών, αυτοί οι τομείς έχουν επιλεγεί εξαιτίας της μεγάλης τους συμμετοχής στα προγράμματα κινητικότητας (ιδιαίτερα για την πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων), της εύκολης αναγνωρισιμότητας από το εξωτερικό της σημαντικότητας των προσόντων αυτών των ειδικοτήτων καθώς και της αυξανόμενης ζήτησης τους, στο μέλλον, από την αγορά εργασίας που έχει ως αποτέλεσμα την αυξανομένη ανάγκη των Εργοδοτών, σε αυτούς τους τομείς.

Το έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εργαλείου στα Αγγλικά που θα διευκολύνει την αναγνώριση της διαφάνεια των αποκτηθέντων προσόντων των εκπαιδευομένων και θα προσφέρεται σε όλους τους σπουδαστές των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα του έργου, με την ολοκλήρωση του, αποσκοπούν στους παρακάτω στόχους και δραστηριότητες:

  1. Τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εργαλείου, διαθέσιμο στην Αγγλική γλώσσα αλλά και στην γλώσσα των Εταίρων, που θα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να επικυρώσουν τα προσόντα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος. Επιπλέον, το εργαλείο θα αξιοποιεί τον κατάλογο των προσόντων που έχουν επικυρωθεί με την ταξινόμηση ESCO (https://ec.europa.eu/esco/portal/home).
  2. Την ανάπτυξη ενός μεθοδολογικού πλαισίου μάθησης που θα αξιοποιεί την πληροφορική, τα βασικά προσόντα και τα προγράμματα κινητικότητας, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αναγνώρισης των προσόντων σε όλη την Ευρώπη. Το εργαλείο θα επιτρέψει στους εκπαιδευόμενους να ευθυγραμμιστούν με τη βιομηχανία και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων. Επιπλέον, αυτό θα είναι απευθείας αναρτημένο στις ιστοσελίδες των Εταίρων, ενώ αργότερα προβλέπεται η δυνατότητα της ανάρτησης του στην ιστοσελίδα κάθε ενδιαφερόμενου παρόχου κατάρτισης και Ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  3. Τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού εργαλείου στα ήδη υπάρχοντα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης: Europass, Esco, ECVET, EQF.
  4. Τη δημιουργία ενός προτύπου για το μηχανισμό αξιολόγησης των προσόντων.
  5. Την υποστήριξη φοιτητών και μαθητευομένων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κινητικότητα τους στο εξωτερικό και την απόκτηση της Ευρωπαϊκής τους εμπειρίας.
  6. Την ανάπτυξη οδηγιών χρήσης του εργαλείου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς.
  7. Την εκπαιδευτική υποστήριξη, με τη μορφή videos καλής πρακτικής που θα διευκολύνει την ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού εργαλείου στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τις Εταιρίες.
  8. Την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα παρέχει έναν περιεκτικό οδηγό για την αξιολόγηση της συνάφειας, αποδοχής, αποτελεσματικότητας και ποιότητας του ηλεκτρονικού εργαλείου, σύμφωνα με συγκεκριμένες μεθοδολογίες.
  9. Τη συμμετοχή των εργοδοτών σε θέματα κινητικότητας, ώστε να τους επιτρέπεται να επωφεληθούν από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω της λεπτομερούς περιγραφής των προσόντων των νέων.
  10. Την κεφαλαιοποίηση της αξίας των εμπειριών της κινητικότητας στο εξωτερικό, ως εργαλείο μάθησης και προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης.
  11. Την ανάπτυξη επαφών με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην εκπαίδευση,  στην κατάρτιση και στην απασχόληση, ώστε να υποστηριχθούν οι ενδιαφερόμενες ομάδες, κατά τη μετάβαση τους στην αγορά εργασίας.
  12. Τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του εργαλείου Euromob στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Εταιρίες και στους εκπαιδευτικούς φορείς που εμπλέκονται στην αναγνώριση των προσόντων και στην κινητικότητα.
  13. Τη συμμετοχή στο σεμινάριο ERACON (European Association for Erasmus Coordinators – Ευρωπαϊκή Ένωση των Συντονιστών Erasmus), στο EFVET (European Forum of Technical and Vocational Education and Training – Ευρωπαϊκό Φόρουμ  Tεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) καθώς σε άλλα Ευρωπαϊκά σεμινάρια που σχετίζονται με την κινητικότητα και την επαγγελματική κατάρτιση. Ο στόχος της κοινοπραξίας είναι τα αποτελέσματα του έργου να διαχυθούν και να προωθηθούν σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

    Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κατεβάσετε το Gamification Primer μας

      Please fill the form bellow to download our Gamification Primer