Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 2031/17.09.2015 θεσπίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα προϊόντα ρυζόγαλο και κρέμα.Συγκεκριμένα, εισάγεται η ονομασία – όρος παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής, το οποίο παρασκευάζεται από τα κάτωθι συστατικά :
- Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκτικότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών – κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο στις διατάξεις που καταργούνται – ενώ η αντίστοιχη αναφορά για το είδος του ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται, πρέπει πλέον να γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
- Ζάχαρη, και
- Ρύζι.
Το “Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,5% τουλάχιστον και όχι 3%τουλάχιστον που απαιτούσαν τα καταργούμενα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Απαγορεύεται επίσης, η με οποιοδήποτε τρόπο προσθήκη νερού κατά την παρασκευή “ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής “.
Κατά την παρασκευή του “ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής” επιτρέπονται μόνο τα ακόλουθα:
- Η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυλούχων ουσιών
- Η προσθήκη κρόκου αυγών.
- Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.
Στα ομοειδή προϊόντα που διαφοροποιούνται των ανωτέρω προδιαγραφών, δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο της ονομασίας ρυζόγαλο.
Αντίστοιχα, για την Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής το αντίστοιχο πρότυπο αποτελείται από τα εξής συστατικά
- Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκτικότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται, θα γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
- Αμυλώδεις ουσίες,
- Ζάχαρη
Η “Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής” θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,8% τουλάχιστον και όχι 4% τουλάχιστον που απαιτούσαν τα καταργούμενα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Κατά την παρασκευή της “κρέμας αυθεντικής συνταγής” επιτρέπονται μόνο τα ακόλουθα:
- Η προσθήκη κρόκου αυγών. Μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική η χρήση τουλάχιστον 1 κρόκου αυγού/kg έτοιμου προϊόντος.
- Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.
Στα ομοειδή προϊόντα που διαφοροποιούνται του ανωτέρου προτύπου δίνεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση της ονομασίας κρέμα.
Τέλος, τονίζεται ότι δίνεται πλέον δυνατότητα για την χρησιμοποίηση αποβουτυρωμένου ή αποκορυφωμένου γάλακτος για την παρασκευή κρέμας ή ρυζόγαλου μιας και καταργείται η τελευταία φράση του Άρθρου 85, παράγραφος 5 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που απαγόρευε μέχρι τώρα την χρησιμοποίηση τους.
(Εισηγητές: Νικόλαος Γκιώνης, Ανδρέας Σουλιώτης)