Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 2031/17.09.2015 θεσπίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα προϊόντα ρυζόγαλο και κρέμα.Συγκεκριμένα, εισάγεται η ονομασία – όρος παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής, το οποίο παρασκευάζεται από τα κάτωθι συστατικά :

 1. Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκτικότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών – κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο στις διατάξεις που καταργούνται – ενώ η αντίστοιχη αναφορά για το είδος του ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται, πρέπει πλέον να γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
 2. Ζάχαρη, και
 3. Ρύζι.

Το “Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,5% τουλάχιστον και όχι 3%τουλάχιστον που απαιτούσαν τα καταργούμενα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Απαγορεύεται επίσης, η με οποιοδήποτε τρόπο προσθήκη νερού κατά την παρασκευή “ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής “.

Κατά την παρασκευή του “ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής” επιτρέπονται μόνο τα ακόλουθα:

 • Η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυλούχων ουσιών
 • Η προσθήκη κρόκου αυγών.
 • Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.

Στα ομοειδή προϊόντα που διαφοροποιούνται των ανωτέρω προδιαγραφών, δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο της ονομασίας ρυζόγαλο.

Αντίστοιχα, για την Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής το αντίστοιχο πρότυπο αποτελείται από τα εξής συστατικά

 1. Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκτικότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται, θα γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
 2. Αμυλώδεις ουσίες,
 3. Ζάχαρη

Η “Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής” θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,8% τουλάχιστον και όχι 4% τουλάχιστον που απαιτούσαν τα καταργούμενα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Κατά την παρασκευή της “κρέμας αυθεντικής συνταγής” επιτρέπονται μόνο τα ακόλουθα:

 • Η προσθήκη κρόκου αυγών. Μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική η χρήση τουλάχιστον 1 κρόκου αυγού/kg έτοιμου προϊόντος.
 • Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.

Στα ομοειδή προϊόντα που διαφοροποιούνται του ανωτέρου προτύπου δίνεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση της ονομασίας κρέμα.

Τέλος, τονίζεται ότι δίνεται πλέον δυνατότητα για την χρησιμοποίηση αποβουτυρωμένου ή αποκορυφωμένου γάλακτος για την παρασκευή κρέμας ή ρυζόγαλου μιας και καταργείται η τελευταία φράση του Άρθρου 85, παράγραφος 5 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που απαγόρευε μέχρι τώρα την χρησιμοποίηση τους.

(Εισηγητές: Νικόλαος Γκιώνης, Ανδρέας Σουλιώτης)

  Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κατεβάσετε το Gamification Primer μας

   Please fill the form bellow to download our Gamification Primer