Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2023/1791. Η οδηγία αυτή καθιερώνει την αρχή “ενεργειακή απόδοση πρώτα” ως θεμελιώδη αρχή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, δίνοντάς της νομική υπόσταση για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή απόδοση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις σχετικές πολιτικές και σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο στον ενεργειακό όσο και στον μη ενεργειακό τομέα.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία αναμένεται έως τον Οκτώβριο του 2025, μέσω τροποποιήσεων στον ισχύοντα ενεργειακό νόμο (Ν. 4342/2015, 4843/2021). Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τον τρόπο προσδιορισμού των επιχειρήσεων που υπάγονται στις υποχρεώσεις για ενεργειακή αποδοτικότητα. Πλέον, η υποχρέωση δεν θα βασίζεται στο μέγεθος της επιχείρησης, αλλά στη μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας κατά την προηγούμενη τριετία.

Για το 2025, η υποχρέωση θα κριθεί με βάση τη μέση ετήσια τελική κατανάλωση ενέργειας της επιχείρησης κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει ήδη να ξεκινήσουν τη συλλογή δεδομένων και την προετοιμασία τους.

Οι νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Επιχειρήσεις με μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας άνω των 85 TJ την τελευταία τριετία υποχρεούνται να εφαρμόσουν πιστοποιημένο Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης (όπως το ISO 50001) ή πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (π.χ. ISO 14001, EMAS), υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ενεργειακό έλεγχο σύμφωνα με τα ελάχιστα κριτήρια του Παραρτήματος VI. Η προθεσμία συμμόρφωσης είναι έως τις 11/10/2027.
  • Επιχειρήσεις με μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας άνω των 10 TJ την τελευταία τριετία υποχρεούνται να εφαρμόσουν πιστοποιημένο Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης (ISO 50001) ή πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001, EMAS Διαχείρισης (π.χ. ISO 14001, EMAS), υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ενεργειακό έλεγχο σύμφωνα με τα ελάχιστα κριτήρια του Παραρτήματος VI. Εναλλακτικά, πρέπει να υποβληθούν σε ενεργειακό έλεγχο και οι συστάσεις από τον ενεργειακό έλεγχο πρέπει να καταλήγουν σε συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο δράσης. τα σχέδια δράσης, όπως και ο βαθμός εφαρμογής των συστάσεων, πρέπει να δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της επιχείρησης και να δημοσιοποιούνται. Ο ενεργειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η προθεσμία συμμόρφωσης είναι έως τις 11/10/2026

Η εφαρμογή συστημάτων ενεργειακής ή/και περιβαλλοντικής διαχείρισης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την απλή συμμόρφωση με την υποχρέωση των ενεργειακών ελέγχων, καθώς:

  • Εξασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, μέσα από εξειδικευμένα πρότυπα, όπως το ISO 50001.
  • Δεσμεύει την Ανώτατη Διοίκηση και το προσωπικό στη διαχείριση της ενέργειας.
  • Οδηγεί σε οργανωμένες και διαρκείς δράσεις ενεργειακής διαχείρισης, αντί για περιστασιακές πρωτοβουλίες.
  • Παρέχει μια δομημένη βάση για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, συμπεριλαμβάνοντας οικονομικά κριτήρια.
  • Θέτει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία ως ελάχιστο προαπαιτούμενο, επιτρέποντας περαιτέρω βελτίωση.
  • Διασφαλίζει την ποιότητα των ελέγχων μέσω πιστοποίησης από διαπιστευμένο φορέα.

    Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κατεβάσετε το Gamification Primer μας

      Please fill the form bellow to download our Gamification Primer