Σύντομη περιγραφή
Με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμος (Ν. 4936/2022) υιοθετούνται σε εθνικό επίπεδο οι ευρωπαϊκοί στόχοι επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 (Green Deal) με ενδιάμεσους στόχους μείωσης κατά 55% το 2030 (Fit for 55) και κατά 80% το 2040 (έτος βάσης το 1990). Σύμφωνα με τον Εθνικό κλιματικό Νόμο, από το Μάρτιο του 2023 και μετά, οι Δήμοι και σταδιακά το σύνολο των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσιους ισολογισμούς άνθρακα και να επαληθεύονται από διαπιστευμένους φορείς επαλήθευσης.
Άρθρο 20 – Μείωση εκπομπών από επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, έως και την 31η Οκτωβρίου 2023, τα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται παρακάτω υποβάλλουν έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα με έτος αναφοράς το 2022. Η έκθεση υποβάλλεται ετησίως, με έτος αναφοράς το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, και πρέπει να είναι επαληθευμένη από αναγνωρισμένο επαληθευτή.
Τα νομικά πρόσωπα στα οποία εφαρμόζεται είναι:
- ανώνυμες εταιρείες με μετοχές ή άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα,
- πιστωτικά ιδρύματα της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4261/2014 (Α’ 107),
- ασφαλιστικές επιχειρήσεις της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4364/2016 (Α’ 13),
- επιχειρήσεις επενδύσεων της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α΄ 14),
- επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας,
- εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης,
- εταιρείες ταχυμεταφορών,
- επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,
- αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου, οι οποίες απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους,
- επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, της περ. δ’ του άρθρου 1 του ν. 4302/2014 (Α’ 225),
- αστικές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου.
Από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Άρθρο 19 – Μείωση εκπομπών από εγκαταστάσεις
Έως το 2030 τα έργα και οι δραστηριότητες με περιβαλλοντική αδειοδότηση κατηγορίας Α’ υποχρεούνται σε μείωση εκπομπών κατά 30% τουλάχιστον, σε σχέση με το έτος 2019. Εφαρμόζεται στις ακόλουθες ομάδες δραστηριοτήτων:
- Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (4η Ομάδα)
- Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής (6η Ομάδα)
- Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (7η Ομάδα)
- Υδατοκαλλιέργειες (8η Ομάδα)
- Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις (9η Ομάδα)
Έως την 1η Ιανουαρίου 2026, για το σύνολο των υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υποβάλλεται έκθεση στην αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τους προκειμένου να αποτυπωθεί ο τρόπος συμμόρφωσης με τον στόχο μείωσης των εκπομπών. Η έκθεση υπέχει θέση φακέλου τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Από το 2026 και έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, ο φορέας υποβάλλει στην αδειοδοτούσα περιβαλλοντική αρχή έκθεση σχετικά με τις εκπομπές του προηγούμενου έτους. Η πραγματοποίηση των ελέγχων των εγκαταστάσεων ανατίθεται από τον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, σε επαληθευτή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο.
Άρθρο 16 – Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών
Έως την 31η Μαρτίου 2023, κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού καταρτίζει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ).
Το ΔηΣΜΕ:
- Περιλαμβάνει αναλυτική απογραφή, με έτος βάσης το 2019, των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών για τα κτίρια, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, ιδίως για θέματα αθλητισμού, πολιτισμού, φωτισμού δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και τα δημοτικά οχήματα.
- Λαμβάνει υπόψη του το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
- Θέτει στόχο μείωσης καθαρών εκπομπών κατ’ ελάχιστον 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030, σε σύγκριση με το έτος βάσης 2019. Για τον υπολογισμό του στόχου λαμβάνονται υπόψη και οι απορροφήσεις.
Η πρόοδος εφαρμογής του ΔηΣΜΕ παρακολουθείται ετησίως με τεχνική έκθεση προόδου.
Η επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος ανατίθεται από τον ΟΤΑ α’ βαθμού, σε επαληθευτή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Ποια είναι τα οφέλη από την επαλήθευση;
- Συμμόρφωση με τον Νόμο: Η επαλήθευση εξασφαλίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της επιχείρησης ή του οργανισμού συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις που ορίζονται στον κλιματικό νόμο.
- Επίτευξη των Στόχων Μείωσης Εκπομπών: Η επαλήθευση βοηθάει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να παρακολουθούν και να επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης εκπομπών.
- Ενίσχυση Εμπιστοσύνης και Διαφάνειας: Η επαλήθευση των εκπομπών διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εκπομπών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού και των ενδιαφερομένων φορέων.
- Ενίσχυση της Φήμης: Η επαλήθευση ενισχύει τη φήμη μιας οργάνωσης, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην περιβαλλοντική ευθύνη.
- Προαγωγή Καλύτερων Πρακτικών: Η διαδικασία επαλήθευσης παρέχει ευκαιρίες για την αναγνώριση και την προώθηση καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη αποτελεσματικότητα και αειφορία.
Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης;

Αίτηση πιστοποίησης
Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ για την επαλήθευση;
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Άννα Τοπαλτζίκη Τηλέφωνο: 210 5220920, εσωτ. 2064