H Eurocatering AE, είναι η πρώτη εταιρεία πανελλαδικά που λαμβάνει το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «NO FOOD WASTE», το οποίο αναπτύχθηκε από την TÜV AUSTRIA Hellas σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το οποίο αφορά στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπέδων σπατάλης τροφίμων ενός Οργανισμού, που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε αυτόν.
Τι είναι η πιστοποίηση No Food Waste: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης με στόχο την ανάδειξη της υπευθυνότητας, της κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας, καθώς και της επιχειρηματικής ηθικής. Βάσει αυτών των αρχών, κάθε επιχείρηση καθορίζει και λαμβάνει ενέργειες σχετικές με την ανάπτυξη διαρκώς αξιολογούμενων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των τροφίμων για τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων, που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε όλα τα στάδια λειτουργείας της.
Η πρωτοποριακή υπηρεσία, που απευθύνεται σε όλους τους Οργανισμούς της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων, αναδεικνύει την υπευθυνότητα, την κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία, καθώς και την επιχειρηματική ηθική που διέπουν κάθε Οργανισμό, ο οποίος καθορίζει και ενεργεί σχετικά με την ανάπτυξη διαρκώς αξιολογούμενων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των τροφίμων, με στόχο τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων, σε όλα τα στάδια λειτουργίας του.
H σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα με συνεχώς αυξανόμενη θέση στις προτεραιότητες των κρατών. Για τον λόγο αυτό, η Eurocatering AE έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια να λειτουργεί έχοντας ως γνώμονα τη συνετή διαχείριση των τροφίμων, των πλεονασμάτων, καθώς και των υπολειμμάτων των προϊόντων σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πιο συγκεκριμένα, η Eurocatering AE υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων:
- ΔΙΑΣΩΣΗ ΒΡΩΣΙΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ. Η διάσωση τροφίμων, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που αφορά όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας γι’ αυτό η αναδιανομή πλεοναζόντων προϊόντων, αποτελεί κύριο στόχο της εταιρείας εδώ και χρόνια. Από το 2016 η εταιρεία Eurocatering AE, έχει διασώσει 85 τόνους φρούτων και λαχανικών.
- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Δεδομένου ότι η κομποστοποίηση είναι ένας σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης και ευεργετικός για το περιβάλλον, η εταιρεία αποστέλλει οργανικά απόβλητα για κομποστοποίηση. Ενδεικτικά, τα τελευταία 4 έτη έχει διαθέσει πάνω από 6.000 τόνους σε αδειοδοτημένους αποδέκτες για επεξεργασία και κομποστοποίηση.
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΥΣΕΩΝ, σε συσκευασίες Φρεσκούλης με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Η μάρκα διαθέτει στην ελληνική αγορά κάποια από τα προϊόντα της σε συσκευασίες με επανακλειόμενο αυτοκόλλητο (open-close) για εύκολο άνοιγμα-κλείσιμο, προκειμένου να διατηρούνται αναλλοίωτα τα φρέσκα λαχανικά και κάθε φορά να χρησιμοποιεί ο καταναλωτής από το περιεχόμενο ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεται και η υπόλοιπη να διατηρείται στο ψυγείο μέχρι την επόμενη χρήση. Παράλληλα διατίθενται σαλάτες σε μεγέθη ατομικής και οικογενειακής συσκευασίας, ώστε ο καταναλωτής να έχει την δυνατότητα επιλογής μεγέθους αντίστοιχου της εκάστοτε ανάγκης του με αποτέλεσμα την πρόληψη στην σπατάλη τροφίμων.
Με την εφαρμογή των παραπάνω, παρά την αύξηση των πωλήσεων και συνεπώς και του όγκου των προϊόντων, η Eurocatering έχει πετύχει μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 22% τα περασμένα 3 έτη και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει
Επίσης, η EUROCATERING ΑΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas είναι μέλη της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων από το 2020, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε» στην οποία συμμετέχουν δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.