Το Plooto είναι έργο που αφορά στην Κυκλική Οικονομία στον βιομηχανικό τομέα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe με μια κοινοπραξία που αποτελείται από 20 εταίρους από 9 χώρες.
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σπάνιων πόρων και κρίσιμων πρώτων υλών (CRM), απαιτεί αποτελεσματική χρήση των πόρων – επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών – και υπεύθυνη διαχείριση και πρόληψη των απορριμμάτων. Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας δημιουργεί έναν κύκλο όπου τα προϊόντα και οι πόροι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα των πόρων, να μειωθούν τα απόβλητα και από προϊόντα που μπορούν να γίνουν πρώτες ύλες (RMs) που εισέρχονται σε άλλες βιομηχανικές διαδικασίες, μειώνοντας έτσι την εξάντληση φυσικών πόρων και των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.
Το έργο θα αναπτύξει τρεις πιλοτικές περιπτώσεις βιομηχανικής παραγωγής, με ιχνηλάτηση των ροών παραγωγής, αναγνώριση των ευκαιριών για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών καθώς και βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών για την επίτευξη κυκλικών διασυνδέσεων και κατά συνέπεια μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανιών.
Το Plooto στοχεύει να παράσχει ένα κυκλικό και ανθεκτικό σύστημα πληροφοριών (CRIS) για να υποστηρίξει τους κατασκευαστές στην πράσινη, ψηφιακή και κυκλική μετάβασή τους. Το CRIS επιτρέπει τη μείωση των απορριμμάτων και την ιχνηλασιμότητα από άκρο σε άκρο των Δευτερογενών Πρώτων Υλών (SRM) μέσω διασυνδεδεμένων ψηφιακών υπηρεσιών για λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση και πιστοποίηση υλικών και προϊόντων.
Το Plooto παρέχει:
α) ένα πλαίσιο μετασχηματισμού που βασίζεται σε στρατηγικές ιχνηλασιμότητας για υλικά/προϊόντα ανά επιχειρηματική περίπτωση, με διαδικασίες αναφοράς για χρήση SRM από την εναπόθεση απορριμμάτων σε νέα προϊόντα και μοντέλα διακυβέρνησης για κυκλικές αλυσίδες αξίας.
β) Εργαλεία ΤΠΕ για μοντελοποίηση προϊόντων, παραγωγικών διαδικασιών και αλυσίδων εφοδιασμού, ως συνάθροιση επιμέρους συστατικών Digital Twins με γνωστικές ικανότητες (cognitive Digital Twins – CDTs). γ) Τα δεδομένα θα τροφοδοτούν χώρους δεδομένων ανάκτησης RM και αποβλήτων που επιτρέπουν την παροχή πιστοποίησης υλικού και διαβατηρίου προϊόντος. και δ) Μια κυκλική κάρτα αποτελεσμάτων ισορροπημένης βιωσιμότητας (πλαίσιο + εργαλειοθήκη) για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο CDT με βάση διάφορους KPI.
Η λύση θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις τρεις διαφορετικές κυκλικές αλυσίδες εφοδιασμού που επιδεικνύουν μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση σκραπ και παραπροϊόντων παραγωγής, λειτουργική βελτίωση.
Ο ρόλος της TÜV AUSTRIA Hellas θα είναι να επιβλέπει τη δημιουργία των πιλοτικών, να παρέχει την τεχνογνωσία της στην επαλήθευση των διαδικασιών, να πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την παρουσίαση του έργου και τέλος, να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης που θα περιλαμβάνει την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μετά το πέρας του Προγράμματος.