Οι βιοδιεγέρτες αποτελούν βασικό στοιχείο του σύγχρονου αγροτικού τομέα, προσφέροντας τη δυνατότητα βελτίωσης της απόδοσης των καλλιεργειών με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1009 για τα προϊόντα λίπανσης καθορίζει σαφείς προδιαγραφές για την παραγωγή και την εμπορία τους, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και ευθυγραμμιζόμενος με τις αρχές του Green Deal. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν έμφαση στη διασφάλιση ποιότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφορίας, ενώ παράλληλα παρέχουν ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο που υποστηρίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.
Οι βιοδιεγέρτες αποτελούν σημαντικό μοχλό της γεωργικής ανάπτυξης, προσφέροντας λύσεις που συνδυάζουν απόδοση και περιβαλλοντική προστασία. Ο Κανονισμός EU 2019/1009 θέτει τη βάση για ένα βιώσιμο μέλλον, παρέχοντας σαφή κριτήρια για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων λίπανσης που σέβονται το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Ο Κανονισμός EU 2019/1009: Πλαίσιο και Στόχοι
Ο νέος κανονισμός εισάγει ένα εναρμονισμένο σύστημα για όλα τα προϊόντα λίπανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει αυστηρούς ελέγχους σε επίπεδο παρασκευής, με στόχο την εξασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας. Τα προϊόντα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τη σύνθεση και την περιβαλλοντική τους επίδραση. Ο κανονισμός ενισχύει τη διαφάνεια και υποστηρίζει την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων.
Ένας βιοδιεγέρτης φυτών ορίζεται ως προϊόν λίπανσης της ΕΕ, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η ενεργοποίηση των φυσικών διεργασιών θρέψης των φυτών, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του προϊόντος σε θρεπτικά συστατικά. Ο αποκλειστικός σκοπός του είναι η βελτίωση ενός ή περισσότερων από τα παρακάτω χαρακτηριστικά του φυτού ή της ριζόσφαιράς του:
(α) η αποδοτικότερη αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών,
(β) η ενίσχυση της αντοχής σε αβιοτικούς παράγοντες στρες,
(γ) η βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών,
(δ) η αύξηση της διαθεσιμότητας περιορισμένων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος ή στη ριζόσφαιρα.
Έλεγχοι Παρασκευής και Ποιότητας
Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού περιλαμβάνει τη διενέργεια ελέγχων κατά το τεχνικό σχεδιασμό του προϊόντος ή/και κατά την παρασκευή και παραγωγή του. Τα εργοστάσια παραγωγής οφείλουν να τηρούν αρχεία ποιότητας βασιζόμενα σε διεθνή πρότυπα όπως το ISO 9001, που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων. Η τήρηση αυτών των διαδικασιών εγγυάται προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών.
Συμβολή στον Green Deal
Ο Κανονισμός EU 2019/1009 ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Green Deal, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Με την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η ΕΕ στοχεύει σε μια ουδέτερη κλιματικά ήπειρο μέχρι το 2050.
Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα με παρουσία πάνω από 30 χρόνια στην ελληνική και διεθνή αγορά, αποτελεί τον πρώτο Κοινοποιημένο Φορέα στην Ελλάδα και έναν από τους λίγους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης για όλες τις ενότητες που περιγράφονται στο σχετικό παράρτημα του κανονισμού.
Διανύοντας μια εποχή έντονων αλλαγών και επανακαθορισμού προτεραιοτήτων, η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα αποτελεί φάρο καινοτομίας και προσαρμοστικότητας. Με παρακαταθήκη δεκαετιών εμπειρίας και συνεχούς εξέλιξης, προσφέρει ένα ολιστικό φάσμα υπηρεσιών που καλύπτει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Από την πιστοποίηση και τους βιομηχανικούς ελέγχους έως την κυβερνοασφάλεια, την κατάρτιση και την ψηφιακή μετάβαση, η TÜV AUSTRIA υποστηρίζει σταθερά την επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένοντας πιστή στην κουλτούρα της: «Η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός».
Στέλιος Βαπορίδης, Υπεύθυνος Πιστοποίησης Προϊόντων Λίπανσης της TÜV AUSTRIA Hellas
➡️ Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία / Ιανουάριος 2025 by agrotypos – Issuu