Σύντομη Περιγραφή
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-ETS) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βασικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στο πλαίσιο του EU-ETS, οι εταιρείες υποχρεούνται να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές τους ετησίως.
Αναλυτική Περιγραφή
Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU-ETS) είναι ένα σύστημα «cap and trade» που θεσπίστηκε με την Οδηγία 2003/87/ΕΚ. Το σύστημα λειτουργεί θέτοντας ένα όριο στις συνολικές εκπομπές από τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται, το οποίο μειώνεται κάθε χρόνο. Εντός αυτού του ορίου, οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν δικαιώματα εκπομπών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτή η προσέγγιση παρέχει στις εταιρείες την ευελιξία που χρειάζονται για να μειώσουν τις εκπομπές τους με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Βασικά χαρακτηριστικά της επαλήθευσης του EU-ETS:
- Ποσοτικοποίηση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου (ΑΘ): Το σύστημα παρέχει μεθοδολογίες για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων εκπομπών από τις παραγωγικές διαδικασίες και των έμμεσων εκπομπών από τη χρήση ενέργειας.
- Σχέδιο Παρακολούθησης: Οι οργανισμοί υποχρεούνται να αναπτύξουν ένα σχέδιο παρακολούθησης που να περιγράφει πώς θα μετρούν και θα αναφέρουν τις εκπομπές τους. Αυτό το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και να περιλαμβάνει πληροφορίες για τη διαδικασία συλλογής δεδομένων, τις μεθόδους υπολογισμού και τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.
- Υποβολή εκθέσεων: Οι συμμετέχοντες στο EU-ETS πρέπει να υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις εκπομπών που να περιγράφουν τις συνολικές εκπομπές ΑΘ για το έτος. Αυτές οι εκθέσεις πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται στον Κανονισμό Παρακολούθησης και Αναφοράς (MRR) για να διασφαλίζεται η συνέπεια και η διαφάνεια.
- Διαδικασία Επαλήθευσης: Οι εκθέσεις εκπομπών πρέπει να επαληθεύονται από έναν ανεξάρτητο διαπιστευμένο επαληθευτή για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια και η πληρότητα. Η διαδικασία επαλήθευσης περιλαμβάνει την επαλήθευση των αναφερόμενων δεδομένων σε σχέση με το σχέδιο παρακολούθησης και άλλη σχετική τεκμηρίωση για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους.
Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης;
Κανονισμός πιστοποίησης
Αίτηση πιστοποίησης
Σε ποιους φορείς και επιχειρήσεις απευθύνεται;
Οι ακόλουθοι τομείς καλύπτονται από το EU-ETS:
- Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις καύσης
- Διυλιστήρια πετρελαίου.
- Εγκαταστάσεις παραγωγής σιδήρου και χάλυβα.
- Εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και ασβέστη.
- Εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτοπολτού και χαρτιού.
- Ορισμένες αεροπορικές δραστηριότητες.
Η συμμετοχή στο EU-ETS είναι υποχρεωτική για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους καλυπτόμενους τομείς, αλλά σε ορισμένους τομείς περιλαμβάνονται μόνο εγκαταστάσεις άνω ενός συγκεκριμένου μεγέθους.
Ποια είναι τα οφέλη από την επαλήθευση;
- Κανονιστική Συμμόρφωση: Διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, αποφεύγοντας κυρώσεις και νομικά ζητήματα..
- Αυξημένη Αξιοπιστία: Ενισχύει τη φήμη της εταιρείας σας για διαφάνεια και περιβαλλοντική ευθύνη.
- Διαχείριση Κινδύνων: Εντοπίζει και μετριάζει πιθανούς κινδύνους στην αναφορά εκπομπών.
- Λειτουργική Αποδοτικότητα: Παρέχει πληροφορίες για τη βελτίωση της διαχείρισης εκπομπών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ για την επαλήθευση;
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Άννα Τοπαλτζίκη Τηλέφωνο: 210 5220920, εσωτ. 2064