Η TÜV AUSTRIA HELLAS, συνεπής στην ενημέρωση των πελατών και συνεργατών της για όλα τα θέματα που αφορούν στον τομέα της πιστοποίησης, σας ενημερώνει ότι το FSSC 22000 αναθεωρήθηκε σε νέα έκδοση.

Στις 31 Μαρτίου 2023, o μη κερδοσκοπικός Ολλανδικός Οργανισμός Foundation for Food Safety Certification, FSSC, δημοσίευσε την έκδοση 6 του σχήματος FSSC 22000, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία ολοκληρωμένα Σχήματα Πιστοποίησης για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Το FSSC 22000 βασίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000 “Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων-Απαιτήσεις για τους Οργανισμούς της Αλυσίδας Τροφίμων”, στις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (PRPs) και στις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements) της εκάστοτε έκδοσης του Σχήματος. To FSSC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον Oργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI).

Οι κύριοι λόγοι, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του FSSC, για την ενημερωμένη έκδοση του σχήματος FSSC 22000 είναι:

– Ενσωμάτωση των απαιτήσεων του ISO 22003-1:2022

– Ενίσχυση των απαιτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι οργανισμοί που προσπαθούν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals, SDGs) και

– Ενσωμάτωση όλων των παρατηρήσεων/σχολίων/διορθώσεων (περί τις 2000 παρατηρήσεις και σχόλια συνολικά) που έλαβε ο FSSC κατά την περίοδο ανάπτυξης της νέας έκδοσης

Η έκδοση 6 θα έχει ένα μεταβατικό παράθυρο 12 μηνών για να επιτρέψει στους οργανισμούς να προετοιμαστούν για τη νέα έκδοση και για να επιτρέψει στους Φορείς Πιστοποίησης την απόκτηση διαπίστευσης. Οι επιθεωρήσεις στην έκδοση 6 θα ξεκινήσουν από την 1η Απριλίου 2024, και όλοι οι οργανισμοί πρέπει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο αναβάθμισης της νέας έκδοσης εως τις 31 Μαρτίου 2025.

To FSSC δημοσίευσε το ‘’ Version 6 Upgrade Process document ‘’, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις μετάβασης και επισημαίνει τις αλλαγές μεταξύ V5.1 και V6.

Οι κύριες αλλαγές, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του FSSC, είναι:

– Ευθυγράμμιση όλων των κατηγοριών της αγροδιατροφικής αλυσίδας σύμφωνα με το ISO 22003-1:2022.

– Το πεδίο εφαρμογής έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει το Trading and Brokering (FII) και έχει μειωθεί με την κατάργηση του Farming και του FSSC 22000-Quality από το σύστημα.

– Ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων και την κουλτούρα ποιότητας

– Νέες απαιτήσεις για τον ποιοτικό έλεγχο, το food waste και τη διαχείριση εξοπλισμού.

– Ενίσχυση των υφιστάμενων πρόσθετων απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της διαχείρισης αλλεργιογόνων και του environmental monitoring

– Αλλαγές και διευκρινίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις για τη Διαδικασία Πιστοποίησης.

– Προσθήκη κωδικού QR στα πιστοποιητικά FSSC 22000 για βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα.

Η TÜV AUSTRIA HELLAS θα σας κρατά ενήμερους για τις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας έκδοσης καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του FSSC. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

    Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κατεβάσετε το Gamification Primer μας

      Please fill the form bellow to download our Gamification Primer